Gönüllülük: Başkalarına Saygı Ve İlgi Göstermek

Gönüllü olmanın öncelikli ön şartı, diğer insanlar için samimi bir ilginin olması ve yardıma ihtiyaç duyan kişilere saygı göstermektir. Gönüllü çalışmalar yaptıkça göreceksiniz ki, verdiğinizden çok daha fazlasını geri alacaksınız: mutluluk, insanları anlama ve sahip olduklarınızdan dolayı müteşekkir olma… Umarız aşağıdaki makaleler ve sözler, gelecek günlerde başkaları için kendinizden verme konusunda sizi cesaretlendirir!

Başkalarına Saygı Göstermek:
İnsanın en büyük ihtiyacı önemsenmek, kabul edilmek ve takdir edilmektir.

Hangi işte gönüllü olduğumuz önemli değil. Şüphesiz birçok farklı tipte insanla iletişim halinde olacağız fakat önemli olan; onları nasıl gördüğümüz ve onlarla çalışırken nasıl bir kafa yapısına sahip olduğumuzdur. Onlara eninde sonunda yardımcı olup olamayacağımızı saptamak uzun bir yoldur. Başarılı bir şekilde "insancıl" olmanın ve insanların içinde güzel duygular oluşturmanın anahtarı, onlara karşı kibar olmak, saygı duymak ve inanmaktır.

Bu; iyilikle, insanları önemsemekle, teşvik ve takdir edici sözlerle, yapıcı bir tavırla hatta sadece bir gülümseme ile gösterilebilir. Karşıdakini önemseyerek yaptığımız eylemler kalplerimizi ısıtır, bize ve karşımızdakilere güç verir, hayatımızı birçok yönden yeniler ve destekler. Sorumluluk işleri iyi yapmamızı, sevgi ise bu işleri güzel yapmamızı sağlar.

Aşağıdaki ilham verici hikâye bizlere, her bir kişinin değerini hatırlatıyor:


Onu Hala İsteyen Varmı  -Anonim 

Motivasyonel bir konuşmacı seminer vermeye elindeki 20 dolarlık bir banknotu göstererek başladı. 200 kişilik salonda,“Kim bu 20 doları ister?” diye sordu. Eller kalkmaya başladı. 

“Bu 20 doları birinize vereceğim, fakat önce şunu yapmama izin verin.” dedi. Parayı buruşturmaya başladı.

Sonra “Kim onu hala istiyor?” diye sordu. Eller hala havadaydı. “Peki,” dedi, “ bunu yapsam ne olur?” parayı yere attı ve ayakkabısıyla ezmeye başladı. Buruşmuş ve kirli parayı yerden aldı. “Şimdi onu hala isteyen var mı? Eller yine havaya kalktı.

“Arkadaşlar, çok değerli bir şey öğrendiniz. Paraya ne yaptımsa, onu yine de istediniz, çünkü değerinden bir şey eksilmedi. Değeri değişmedi."

“Hayat yolunda, birçok kez eziliriz, bırakılırız, verdiğimiz kararlar ve karşımıza çıkan şartlar yüzünden pisliğe karışırız. Kendimizi değersizmiş gibi hissederiz. Fakat geçmişte her ne olduysa ve gelecekte her ne olacaksa, bu bize değerimizi kaybettirmez. Kirli veya temiz, kırışık veya bumburuşuk, biz hala çok değerliyiz.” 

 

Gönüllülükle İlgili Özlü Sözler 


Özverili ve asil eylemler, ruhların biyografisinde en çok ışıldayan sayfalardır.  - David Thomas


Bu esinti, bu ağaçlar, bu bal arıları–hepsi gönüllüler!  - Juliet Carinreap


Nezaket, sağırların duyabileceği ve körlerin görebileceği bir lisandır.  - Mark Twain


Hayatın gerçek anlamı, gölgesinde kendin oturmayı düşünmediğin ağaçlar dikmektir.  - Nelson Henderson


Gönüllülerin ille de zamana ihtiyaçları yoktur, onların kalpleri vardır. - Elizabeth Andrew


İçinde nezaket olan bir gün ne güzel bir gündür.  - George Elliston


Küçücük de olsa kibar bir davranış, en büyük amaçtan daha değerlidir.  - Oscar Wilde


Küçük bir mum, ışığını ne kadar uzağa gönderebiliyor! Yani bu yorgun dünyada cesaretli bir duruş sergiliyor.  - William Shakespeare


Bu yaşamın amacı mutlu olmak değil; önemli olmak, verimli olmak, yararlı olmak ve yaşadığın dönem içerisinde bir farklılık yaratmaktır.  - Leo Rosten

31-10-2016
Bu sayfa 3478 defa ziyaret edildi.
Tüm Hakları Saklıdır. hsbgi.com 2016.
hsbgi.com