Affetmek Sizin Yararınızadır!

 

Bu hafta sizinle içinde yaşadığımız toplumu ve kendi ilişkilerimizi olumsuz etkileyen stres ve gerginlik ile ilgili değişik fikirleri olan çeşitli konuşmacıların affetmek konusundaki düşüncelerini derlediğimiz yazıyı paylaşmak istedim. Bu prensipleri pratiğe dökebilirseniz bizim ve sevdiklerimizin hayatında kalıcı bir pozitif etki yaratacağına inanıyorum.

Birçok insanın haklı olarak kendilerini üzen kişinin affedilmeyi “hak etmediği” fikrini savunmasına rağmen affetmek, aslında kendiniz için yaptığınız bir şeydir. 
Yıllar önce annelerinin, babalarının, kardeşlerinin, komşularının, arkadaşlarının ya da başka birinin onları üzen bir davranışından ötürü kalpleri hala öfke ve üzüntü ile dolu kaç kişi tanıyorsunuz? 

Olaya gerçekçi tarafından bakacak olursak, o kişi sadece sizin geçmişinize zarar vermekle kalmayıp, şu anki ruh halinizi de etkiliyor olabilir. Bu durumda yapılacak en mantıklı şey o kişiye karşı duyduğunuz hislerin, düşüncelerinizi kontrol etmesine ve geleceğinizi olumsuz etkilemesine izin vermemeniz olur. 

Affetmek Sizi Özgürleştirir!
Nefretin, intikamın ve öfkenin yüklerini taşıdığınız sürece, varabileceğiniz en yüksek noktalara ulaşamazsınız. Bunlar kaldırması ağır yüklerdir ve o yükler sizin omuzlarınızda olduğu sürece sahip olduğunuz potansiyelin tamamına ulaşmanız pek mümkün değildir. 

Çalışma hayatında başarılı olsanız bile, bu yüklerle özel hayatınızda ne kadar mutlu olabilirsiniz ki? Etrafınızdaki kızgın ve öfkeli insanların kaç tane arkadaşı var? Kaçının ailesiyle olan ilişkileri iyi ve kaçı gelecek hakkında iyimser?

Affetmek, bu sorunları çözebilecek bir anahtardır. Eğer siz de birçok insan gibi kendi gayretinizle bunu yapamıyorsanız, bu karanlık lâbirentten çıkıp, karşınızdaki kişiyi affedebilecek noktaya ulaşabilmek için profesyonel danışmanlık desteği alabilirsiniz. Bunu yaptığınız gün daha mutlu, daha sağlıklı ve kendini daha güvende hisseden biri olursunuz. 
– Zig Ziglar

Affetmenin Faydaları

Size tekrardan mutlu olma özgürlüğü verir.

Birisine karşı kin güttüğünüz sürece mutsuz, kızgın, öfkeli ya da üzgün olacaksınızdır. Diğer kişi belki de sizin onlara kırgın olduğunuzu bile bilmezken ya da bunu umursamazken, siz bu kızgınlıktan ötürü acı çekmeye devam edersiniz. Fakat affettiğinizde, o kişinin hislerinizi etkilemesine artık izin vermezsiniz ve bu sayede tekrardan mutluluğa kavuşabilirsiniz.

    

İnsanlarla uyum içinde olmanızı sağlar.

Birine karşı kin beslediğinizde, sizi diğer insanlardan uzaklaştıran yargılayıcı bir ruh haline sahip olursunuz. Fakat affettiğinizde, kalbinizin kapılarını olayların iç yüzünü anlamaya, hayattan tekrardan keyif almaya ve sezgisel yaşama açacak ruh haline geri dönersiniz.

 

Kendinizi anlamanızı sağlar.

Aslında bazen affetmeniz gereken kişi, sizin bilinçli bir şekilde itiraf etmek istemediğiniz bir karakter özelliğinizi, size ayna görevi ile yansıtan kişi olabilir. Eğer “o aynaya bakmaya” cesaretiniz varsa, içinizde iyileşmesi gereken bir şeylerin olduğunu görebilirsiniz. Böyle bir durumda, sizin kısır döngü içerisinde hareket etmenize sebep olan ve uzun süredir göz ardı ettiğiniz duygusal bir yaranın olduğunu fark edebilirsiniz. Şimdi bu yara ortaya çıktığına göre birazcık benlik sevgisi ile bu yarayı iyileştirme ve size “ayna tutan” kişiye karşı daha merhametli olma fırsatınız var demektir.    

 

Size yanı başınızda duran huzurun tadını çıkarma şansını tanır.

Sizin kendinizi üzgün hissetmenize sebep olan olay geçmişte meydana geldi, değil mi? Bu olumsuz duyguları içinizde beslemeye devam ederek, geçmişte yaşamaya devam edersiniz. Genellikle “şimdi” içinde bulunduğunuz an gayet huzur vericidir. Ama siz aslında şu anda olmayan bir olaya takılı kalarak, kendinizi bu huzurdan mahrum bırakıyorsunuz. Eğer anın tadını çıkarmak istiyorsanız, affetmeyi deneyerek geçmişin sıkıntılardan kurtulun.

 

Affetmek, farklı bir gelecek yaratabilme gücünüzü ortaya çıkaracaktır.

Geleceği tam olarak şu andaki düşünceleriniz ve hissiyatlarınız şekillendirir. Eğer geçmişte olanları affetmeyerek, geçmişin yükünü şimdiki zamana taşırsanız, büyük ihtimalle tıpkı geçmişiniz gibi bir gelecek meydana getirirsiniz. Farklı bir geleceğe sahip olmak istiyorsanız, geçmişte olanları unutun, affedin ve zihninizi geçmişin etkilerinden kurtararak, var olan sınırsız imkânları keşfedin.    

 

“Düşmanlarımızdan nefret ettiğimizde, onlara uykumuz, iştahımız, sağlığımız, kan basıncımız ve mutluluğumuzu etkileme gücünü vermiş oluruz. Düşmanlarımız eğer bizim onlar yüzünden ne kadar kaygılandığımızı, yaralandığımızı ve bizden farkında olmadan intikam aldıklarını bir bilseler, sevinçten havaya uçarlar! Bizim nefretimiz onları hiç ama hiç üzmüyor. Tam aksine bizim gecemizi gündüzümüzü birbirine karıştırarak, hayatımızı mahvediyor.”   – Dale Carnegie

01-09-2016
Bu sayfa 2910 defa ziyaret edildi.
Tüm Hakları Saklıdır. hsbgi.com 2016.
hsbgi.com