Karakter Gelişimi: Engelleri Basamak Taşlarına Dönüştürmek

Çocukların bilgisayar ve teknoloji kullanım sürelerinin artmasının, çocukların hayatlarını nasıl etkilediği üzerine -ev ödevleri için yardım almalarından uzun süre bilgisayar kullanımı sonucu ortaya çıkan depresyonlara kadar- son yıllarda çokça tartışılmıştır. Bazı araştırmalar; şiddet içerikli oyunların saldırganlığı artırdığını ve çocukları, bir insanın çektiği acıya karşı hissizleştiğini, ayrıca genel olarak bilgisayar oyunlarının, çocukların gerçek yaşam ile oyunları ayrımsamalarını olumsuz etkilediğini belirtir.

Hangi araştırmalara inanırsak inanalım, çocuk gelişiminde evrensel ilkeler vardır. Bugünkü yazımızda, çocukların karşılaştığı zorlukları gelişim fırsatlarına çevirme yollarından bazılarını paylaşmak istiyoruz. Birçok tutum gibi bu da en iyi, evde aile yardımı ile öğrenilir.

Karakter gelişiminin önemi yeni bir konu değildir. Yaklaşık M.Ö. 390 yılında Sokrates, Atina halkıyla ilgili olarak şunu demiştir: “Eğer Atina’daki en yüksek yere çıkabilseydim, son sesimle: -Ey sevgili halkım! Neden dişinizle tırnağınızla kazarak servetinizi büyütmek için bu kadar uğraşıp, tüm bunları bırakacağınız çocuklarınızla bu kadar az ilgileniyorsunuz?- derdim.”

Karakter yaşam tecrübesi ile oluşur. Sadece kitaplardaki bilgi ya da teori ile değil, pratikle de gelişir. Güçlü bir karakter, insanın hayatındaki engelleri ve güçlükleri aşmasının sonucunda ortaya çıkar. Çocuğunuzun karakterini oluşturmak size belirsiz bir ifade gibi görünebilir, ama temel prensip basittir: Hayatı ‘öğrenmek’ için, hayatı karatahta gibi kullanın.

Her gün öğretilebilir anlarla doludur. Çocukları geziye götürecek olan aracın geç kaldığı anlar, onlara sabırlı ve pozitif kalmayı öğretebileceğiniz zamanlardı­­­r. Çocuğunuz okulda düşük not aldığında, bu başarısızlığından ders alıp gelecek sefer daha iyi çalışması gerektiğini öğretebilirsiniz.

Ebeveyn olarak rollerinizden biri –güven verici, bakıcı, bağışlayıcı ve koruyucu olmanıza ek olarak- örnek oluşturma rolünüzdür. Sizin yaşamınızın, çocuklarınızın davranışlarında örnek teşkil etmesi gerekir. Sizin, onlarda görmek istediklerinizin yansıması olmanız gerekir, örneğin şu özelliklerinizle: saygı, alçakgönüllülük, sevgi, insanlara güven, bağışlayıcılık, dürüstlük, açıklık, mutluluk...

Çocuklarınızın karakterini, onlarda görmek istediklerinizi yansıtarak oluşturursunuz. Ve en iyi karakter yapıcılarından bazıları; problemler, engeller ve zorluklardır. Çocuklarınıza, problemlere karşı pragmatik yaklaşmayı ve zorlukların üstesinden gelmenin yollarını aramayı öğretin. İlk tepkinizi korku ve umutsuzlukla vermek yerine, pozitif bir tutumla, umutla ve neşe ile verin: “Bunu nasıl çözebiliriz? Bir bakalım!” ya da “Bu konuda ne yapabiliriz?” veya “Evet! Bu umulmadık bir durum. Bakalım planlarımızı bunun ışığında nasıl değiştirebiliriz?”.

Çocuklarınıza, zorluklar ile cesurca ve bir macera hissiyle başa çıkmayı öğretin. “Bu imkânsız gibi görünüyor! Bunu nasıl yoluna koyduğunu görmek senin için harika olacak! İnan bana, bir gün bunu hatırlayıp güleceğiz. Hadi bu anın hatırına bir fotoğraf çekilelim!”.

Çocuklarınıza, zorluklarla azim ve kararlılıkla başa çıkmayı, işler zorlaştığında geri çekilmemeyi öğretin. Bunu yapmanın başlıca yollarından biri, kendi zorluklarınızla pozitif ve kararlı bir tutumla başa çıkmanızdır. Eğer çocuklarınız, zor bir durumda tekrar tekrar denediğinizi görürlerse, kendi karşılaştıkları zorluklarda sizi örnek almaya çalışacaklardır. Çocuklarınızın problemlerle başa çıkma yeteneklerine inancınız olsun.

Bunlar, çocuğunuzun karakterini oluşturmadaki en önemli yollardan bazılarıdır. Onlarda görmek istediğiniz nitelikleri kendiniz yaşayarak gösterip, yaşamın öğretilebilir anlarını -problemleri, engelleri ve zorlukları- hayat için birer öğrenme sayfası gibi kullanabilirsiniz.

Ebeveyn olma rolünün ve sorumluluğunun sizi, olabileceğinizin en iyisi haline getirmesine izin verin. Çocuklarınıza bakıp onların iyi karakterli insanlara dönüşeceğini umarken, kendi oluşturduğunuz örneğe bakın. Kendi değerlerinize, ahlaki duruşunuza, karakterinize bakın ve eğer çocuğunuz tüm bunları sizden alırsa, mutlu olup olmayacağınıza karar verin. Kendinizi bu şekilde değerlendirerek, ne kadar gelişebileceğinizi görebilirsiniz. İyi bir ebeveyn olmanın bir özelliği, çocuklarınıza iyi bir örnek olma yolunda değişmeye istekli olmanızdır.

“Yaşamın gerçek değerleri aktarılmamışsa ona eğitim demeyin.”

“Bakmak ve görmek farklıdır. Gördüğünü anlamak üçüncü birşey, anlaşılandan öğrenmek de gene başka bir şeydir. Fakat önemli olan, öğrenilenden harekete geçmektir.”

 

 

03-05-2016
Bu sayfa 2318 defa ziyaret edildi.
Tüm Hakları Saklıdır. hsbgi.com 2016.
hsbgi.com